Hoge luchtvochtigheid in huis
In veel woningen is de luchtvochtigheid te hoog. Dit komt met name door het leefvocht, hierbij moeten u denken aan: vocht dat ontstaat door koken, wassen, drogen, douchen en ademen. Op deze manier produceert een gemiddeld gezin zo’n 10 à 15 liter vocht per dag. Als deze vochtige lucht niet op de juiste wijze afgevoerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid en ontstaat vaak condensatie aan koude oppervlakten. Wat dit voor gevolgen heeft, hoe dit gemeten kan worden en wat de juiste vochtigheidsgraad is, vertellen we u graag.
Juiste luchtvochtigheid in huis
De juiste luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Is de luchtvochtigheid in uw huis hoger of lager? Dan is er sprake van een te hoge of een te lage luchtvochtigheid. In beide gevallen is dit schadelijk voor uw gezondheid en voor uw huis.
In Nederland ligt het maximum percentage toegestane luchtvochtigheid eigenlijk al te hoog met 70% in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika waar de norm van een maximale luchtvochtigheid van 45% wordt aangehouden. 70% is dus al te hoog, dit omdat de optimale luchtvochtigheid voor schimmels al begint bij 65%. Als u schimmels de kans geeft om te groeien, kan dit vervelende gevolgen hebben voor uw woning en ook voor uw gezondheid. De schimmels in uw huis zijn niet met het blote oog te zien tenzij het al gaat over miljoenen opeengehoopte schimmels. Wilt u een schimmel onderzoek laten uitvoeren? Neem dan gerust contact op voor meer informatie.
Klachten hoge luchtvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid in huis kan uiteindelijk zorgen voor gezondheidsklachten. Klachten van een te hoge luchtvochtigheid zijn:
- Veroorzaken of verergeren van astma
- Klachten aan de luchtwegen
- Hoofdpijn
- Reumaklachten.
Niet levert te veel vocht alleen lichamelijke klachten, maar een te hoge luchtvochtigheid kan in uw woning voor een reëel risico op schimmel, condens en muffe lucht veroorzaken. Heeft u hier last van, laat dan zeker eens de luchtvochtigheid in huis meten.
Luchtvochtigheid in huis verlagen
Een te hoge luchtvochtigheid kan verschillende oorzaken hebben, het kan komen door het leefvocht, maar er kan ook sprake zijn van een lekkage. Denkt u dat er sprake is van dit laatste, een lekkage opsporen is van groot belang en kunt u overlaten aan van Santen Inspecties.
Daarnaast zijn er nog andere dingen die u kunt doen om vocht in huis te bestrijden. Het hangt geheel van uw situatie af en wat er moet gebeuren om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Zo is de aanpak bij een ventilatie probleem heel anders dan bij een lekkage. Het is hierbij belangrijk dat u zo snel mogelijk achter de oorzaak komt en acties hier tegen onderneemt. Door snel te handelen kunt u schade aan zowel uw huis als uw gezondheid voorkomen. Ook kunt u hiermee hogere herstelkosten voor zijn.
Luchtvochtigheid meten in huis
Van Santen Inspectie maakt gebruik van datalogging wanneer er geen vochtoorzaak als lekkage naar voren is gekomen uit het onderzoek. Door gebruik te maken van dataloggers kunnen we op afstand overzicht houden van de luchtvochtigheid situatie in uw huis. De luchtvochtigheid wordt dan 12 keer per uur gemeten en geregistreerd. Hierdoor krijgen onze specialisten inzicht in de situatie over een langere tijd. Zo komen we er achter waar het probleem in zit en welke gepaste oplossing hierbij aansluit.
Met speciaal apparatuur wordt de luchtvochtigheid in uw woning gemeten. De luchtvochtigheid worden per kamer / ruimte gemeten en in kaart gebracht en in duidelijke rapporten aan u aangeleverd. Indien geen vochtoorzaak blijkt uit onderzoek biedt datalogging uitkomst. Op locatie wordt een datalogger geplaatst waarmee over een langere periode de CO2 waarden, luchtvochtigheid en temperatuur worden gemeten.