Niet-hechtgebonden asbest
Wat is niet-hechtgebonden asbest?
Niet-hechtgebonden asbest is een type asbest waarbij de asbestvezels los zitten of slechts licht gebonden zijn in een materiaal. Dit maakt het veel gevaarlijker dan hechtgebonden asbest, omdat de vezels bij verwijdering gemakkelijk kunnen vrijkomen in de lucht.
Wanneer deze vezels worden ingeademd, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet-hechtgebonden asbest werd vaak gebruikt in toepassingen waar flexibiliteit of isolatie belangrijk was, maar is nu sterk gereguleerd en verboden vanwege de gezondheidsrisico’s.
Het verschil tussen niet-hechtgebonden en hechtgebonden asbest:
Van Santen Advies gebruikt het punaise principe: Als het vrij eenvoudig is om een punaise in het materiaal te drukken, spreken wij over een zachte en niet-hechtgebonden toepassing. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: brandwerende beplatingen aan plafonds en wanden, koordjes rondom kachels, leidingisolatie en vloerzeilen.
Lees hier meer over hechtgebonden asbest.
Veelvoorkomende toepassingen van niet-hechtgebonden asbest
Niet-hechtgebonden asbest werd in het verleden veel gebruikt vanwege zijn uitstekende isolerende en brandwerende eigenschappen. Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:
- Spuitasbest: Gebruikt voor brandwerende bekleding en thermische isolatie in gebouwen en schepen.
- Asbestisolatie: Gebruikt voor isolatie van leidingen, ketels en ovens.
- Asbestkoord en -doek: Gebruikt in afdichtingen en isolatiematerialen voor hoge temperaturen, bijvoorbeeld in kachels.
- Vloerbedekking: Sommige oude vloerzeilen bevatten niet-hechtgebonden asbest.
Wetgeving omtrent niet-hechtgebonden asbest
De wetgeving in Nederland is zeer streng als het gaat om niet-hechtgebonden asbest vanwege de hoge gezondheidsrisico’s. Enkele belangrijke aspecten van de wetgeving zijn:
- Inventarisatie: Een asbestinventarisatie is verplicht voordat renovatie of sloop van een gebouw plaatsvindt.
- Gecertificeerde verwijdering: Alleen gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven mogen niet-hechtgebonden asbest verwijderen. Een particulier mag dus niet zelf niet-hechtgeboden asbest verwijderen.
- Veiligheidsprotocollen: Strikte veiligheidsprotocollen moeten worden gevolgd om blootstelling aan en verspreiding van asbestvezels te voorkomen.
- Meldingsplicht: Het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest moet vooraf worden gemeld bij de relevante autoriteiten.
Door Cock van Santen
Onze diensten voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest
Bij Van Santen Advies bieden wij uitgebreide diensten voor de veilige verwijdering van niet-hechtgebonden asbest. Onze diensten omvatten de asbestinventarisatie, een verwijderingsplan, veilige verwijdering, afvoer en stort. Interesse of vragen over het type asbest waar u mee te maken, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem met contact met ons op.